back button

Kartoffelmad med rygeost og makrel

Opskriften passer til 8 stykker rugbrød

Ingredienser:

 

Rygeostcreme

  • 180 g rygeost
  • 100 g cremefraiche 38 %
  • 25 g fløde
  • 8 g citronsaft
  • 5 g salt
  • Lidt ekstra salt (til smag)

 

Perfekt kogte kartofler

  • 400 g små nye kartofler (gerne med lidt skræl på)
  • 2 l vand
  • 30 g salt
  • 2 fed hvidløg (knuste)
  • 1 lille løg (halveret)
  • 1 håndfuld frisk løvstikke
  • 1 håndfuld frisk persille
  • 5-6 hele peberkorn

Til anretning (8 stk rugbrød)

  • 8 skiver rugbrød
  • 2 dåser makrel i olie (fra SÆBY)
  • 1 skalotteløg
  • Hvidvinseddike
  • Kogte kartofler (fra opskriften ovenfor)
  • Rygeostcreme
  • Friséesalat
  • Fintskårne purløg

Fremgangsmåde:

 

Rygeostcreme

  1. Kom rygeost, cremefraiche, fløde og citronsaft i en skål.
  2. Pisk eller rør det sammen, til det bliver en glat og luftig creme.
  3. Smag til med salt.
  4. Kom cremen på en sprøjtepose og opbevar på køl til brug.

 

Perfekt kogte kartofler

  1. Kom vand i en gryde, og tilsæt salt, løvstikke, persille, hvidløg, løg og peberkorn.
  2. Bring gryden i kog, så vandet får en kraftig duft og smag af urter – som en “salt urtete”.
  3. Skyl kartoflerne, og kom dem i det kogende vand.
  4. Kog i 5-6 minutter, og tag derefter gryden af varmen.
  5. Lad kartoflerne stå i det varme vand, og mærk løbende – de skal være møre, men stadig faste.
  6. Tag dem op, når de er perfekte.
  7. Køl kartoflerne ned – kan med fordel gøres dagen før.

Tip: Metoden giver faste kartofler med fin urtesmag i stedet for en melet konsistens.

 

Til anretning (8 stk rugbrød)

  1. Dræn makrellen for olie, men hold den i så store stykker som muligt.
  2. Skær skalotteløg i tynde ringe, og overhæld dem med hvidvinseddike (gerne et par timer før).
  3. Skær kartoflerne i kvarte.
  4. Fordel kartoflerne på rugbrødet.
  5. Læg makrelstykker ovenpå kartoflerne.
  6. Sprøjt små dutter af rygeostcreme ovenpå.
  7. Fordel de syltede skalotteløgsringe.
  8. Afslut med lidt frisk friséesalat og drys med fintskårne purløg.